Enceladus’ta Bulunan Moleküller, Dünyadışı Yaşam İhtimalini Güçlendiriyor

Enceladus’ta Bulunan Moleküller, Dünyadışı Yaşam İhtimalini Güçlendiriyor

Satürn’ün uydusu enceladus’ta düşünüldüğünden daha kompleks organik moleküller olduğu düşünülüyor. Bu moleküller hayatın yapıtaşları dna,RNA gibi moleküllerin ürettiği kimyasal reaksiyonlara benziyor.

Enceladus’un  Güneş Sistemi’nde yaşama en elverişli yerlerden biri olduğu düşünülüyor. Buzlu kabuğununun altındaki devasa okyanus tabanındaki hidrotermal yarıklardan püsküren gayzerler, dünyadaki okyanus tabanlarını anımsatıyor.

Cassini uzay aracı 13 yıl Satürn ve uydularını inceledikten sonra, 2017’de Satürn’e kasıtlı olarak çakıldı. Satürn’ün dış halkalarında Enceladus’tan püskürdüğü düşünülen buz toprak taneciklerinden numune aldı. Sonra bu numuneler, Cassini’deki  Kozmik Toz Analizcisi’nde çalışıldı. Böylece yaşam için gerekli olan 6 temel element karbon,hidrojen,azot, oksijen,fosfor ve kükürt olduğu onaylandı.

İşte,  Berlin Free Üniversitesi’nden Nozair Khawaja ve meslektaşları, Cassini’nin gönderdiği gayzer numunelerine daha derinlemesine bir inceleme yaptı.  Yeni yapılan incelemede biyolojik moleküllerde oldukça yaygın olan biyolojik moleküllere rastlandı. Esterler, alkenler ve eterler gibi azot ve oksijen içeren kompleks grupların bulunduğu Europlanet Bilim Kongresi’nde  11 Eylül’de Berlin’de açıklandı. Araştırmacılar şimdilik tam olarak bu kimyasal grupların nereden geldiği bulamasa da , bu bileşiklerin yağlar veya DNA’nın yapımında kimyasal reaksiyon yollarında kullanılıyor olması muhtemeldir.

Ayrıca Satürn’ün halkalarında az su olduğundan, organik kimyasal işaretler daha kolay tespit edilebildi.

“Bu analiz öncesinde daha ağır moleküller için yapılsa da, bu araştırmada daha da detaya inilerek moleküller tam olarak tespit edilebildi. Bu moleküllerin varlığı DNA bloklarını üretmede daha çok metot olabileceğini gösteriyor,” diyor College London Üniversitesi’nden Andrew Coates.

Tüm bu nedenlerden dolayı, Enceladus’ta dünya yaşam bulma olasılığı fikri giderek güçleniyor.

Kaynak: New Scientist

Yorum yok

  • Henüz yorum yapılmadı.

Yorum ekleyin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir